Dit is de geschiedenis van New York.
Koloniale tijd
In 1609 voer de Engelsman Henry Hudson onder de vlag van de Nederlandse V.O.C. naar het gebied dat nu New York Bay heet. Hudson moest eigenlijk een snelle handelsroute vinden naar China, maar hij trof een plek aan waar veel bevers leefden. Omdat beverhuiden in die tijd veel geld opleverden, zetten de Nederlanders daar een bonthandel op.
In 1625 bouwde de West-Indische Compagnie (W.I.C.) een fort op het eiland Manna Hatta, in de monding van de Hudsonrivier. Dat deden ze om de bonthandel te beschermen. Met de bouw van dit fort was de nederzetting Nieuw-Amsterdam een feit. Nieuw-Amsterdam groeide in 1653 uit tot een echte stad. Het was de hoofdplaats van de kolonie Nieuw-Nederland.
Nieuw-Amsterdam kwam in 1674 in handen van de Engelsen, die de stad toe New York noemden. Nieuw-Amsterdam werd door Nederland ingeruild voor Suriname en sindsdien was Suriname dus een kolonie van Nederland. De Nederlanders mochten nog wel doorgaan met handel drijven.
New York bleef tot en met 1783 in handen van de Engelsen. De naam Manna Hatta veranderde in Manhattan. Maar dat is niet de enige naam die in de loop van de eeuwen veranderd is. Veel wijk- en straatnamen in New York klinken nog heel Nederlands. Zo ligt in Manhattan de wijk Harlem (Haarlem), stamt de naam Brooklyn af van Breukelen en was Wall Street de straat die vroeger langs een Nederlandse beschermingswal liep. Andere voorbeelden zijn New Utrecht (Nieuw-Utrecht), New Dorp (Nieuw Dorp), Staten Island (Staten Eiland, vernoemd naar de Staten-Generaal) en Flushing (Vlissingen).
Een onafhankelijk Amerika
In 1788, vijf jaar na het einde van de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog, werd New York de hoofdstad van de Verenigde Staten. In de Federal Hall werd George Washington uitgeroepen tot president en vergaderde het Amerikaans Congres. New York had niet lang de eer om hoofdstad te zijn. Twee jaar later, in 1790, werd Philadelphiade nieuwe hoofdstad van de VS.
19e en 20e eeuw
Aan het eind van de 19e eeuw voegde New York zich samen met omliggende steden. Zo ontstonden de boroughs. Ook was men bezig met het bouwen van de New Yorkse metro. De Metro van New York werd in 1904 geopend.
In het begin van de 20e eeuw groeide New York snel. Er werden steeds hogere en hogere gebouwen gebouwd. Het was een wedstrijd geworden! Ook kwamen er veel Afro-Amerikanen (voormalige slaven) naar New York toe. Zij gingen hier werken. In de jaren 30 was New York zo gegroeid, dat er wel 10 miljoen mensen woonden!
Ook na de Tweede Wereldoorlog groeide New York. Er kwamen veel nieuwe immigranten uit Europa aan. Het ging niet lang goed. In de jaren 60 en 70 had New York veel te maken met economische problemen, misdaad en rassenrellen. In de jaren 80 waren de economische problemen opgelost en in de jaren 90 daalde de criminaliteit weer.
In de ochtend van 11 september 2001 vlogen twee gekaapte vliegtuigen tegen de Twin Towers, onderdeel van het World Trade Center. De kolossen – van 415 meter en 110 verdiepingen hoog! – stortten binnen anderhalf uur in. Dit zorgde voor een enorme ravage en er vielen ongeveer 3000 doden. Niet alleen kantoormedewerkers stierven, maar ook veel brandweermannen. Tot op de dag van vandaag is niet iedereen die hierbij omkwam teruggevonden en geïdentificeerd.
Behalve in de Twin Towers, vloog er die dag een derde vliegtuig in het Pentagon (hoofdkwartier van het Amerikaanse leger) in Washington DC. Een vierde vliegtuig zou waarschijnlijk het Capitool(regeringsgebouw van de VS) of het Witte Huis (woning van de president) invliegen, maar is neergestort. De daders waren terroristen van Al-Qaeda.
De plek waar de Twin Towers stonden, werd vervolgens 'grond 0' genoemd. Inmiddels staat er een nieuw gebouw, de Freedom Tower, die in 2014 is geopend.
ch, die beloofde de stad te laten heropleven.
Moderne periode: 1978-2001
In de jaren ’80 kende Wall Street een sterke heropbloei en de stad herwon haar rol als centrum van de wereldwijde financiële industrie. Ook het Theater District rond Broadway (na in de jaren 1960 en 1970 te zijn geëvolueerd naar een Red light district) kende een heropbloei te danken aan de groeiende toerisme-industrie. De jaren ‘90 werden gekenmerkt door een drastische daling van de criminaliteitsratio (voornamelijk onder burgemeester Rudy Giuliani) en het omkeren van de stadsvlucht. De stad werd niet alleen de bestemming van immigranten vanuit de hele wereld maar ook die van vele Amerikaanse burgers die het kosmopolitische leven opzochten dat New York hen kon bieden. In de late jaren ’90 genoot de stad disproportioneel van het succes van de financiële dienstverlening tijdens de dot com boom. Dit was één van de factoren in dat decennium waardoor de waarde van residentiele en commerciële gebouwen een sterke stijging kende.
Post 9/11: 2001-vandaag
New York City werd op 11 september 2001 opgeschrikt door een terroristische aanslag, waarbij bijna 3000 mensen de dood vonden toen twee vliegtuigen zich in het World Trade Center boorden. De wereldpers keek daarop toe hoe de meer dan 400 meter hoge Twin Towers instortten, een muur van stof en puin door de nabije straten stotend. Deze instorting bracht een ernstige klap toe aan de verzamelde hulpverleners en vooral aan de brandweerlui die via de trappen het vuur trachtten te bereiken. Economisch werden vooral de wijken in Lower Manhattan getroffen, daar de duizenden mensen die in het WTC tewerkgesteld waren de plaatselijke horeca niet meer konden aandoen. De bouw van Freedom Tower is in mei 2015 afgerond en het observatiedek van One World Observatory werd geopend. Het gebouw ligt pal naast Ground Zero.
Op 14 augustus 2003 werd New York City, samen met acht andere Amerikaanse Staten en delen van Canada, getroffen door de grootste stroomuitval in de geschiedenis van Noord-Amerika, de Northeast Blackout van 2003. De gevolgen van het uitvallen van liften, de metro van New York, lichten en verkeerslichten, airco’s (temperatuur die dag: 33 °C), e.a. zorgden voor een gigantische chaos die de kwetsbaarheid van metropolen onder de aandacht bracht.
Maak jouw eigen website met JouwWeb